Türk Toplumunun Sorunlarına Bir an Önce Çözüm Üretilmeli
Kosova bağımsızlığının 10. Yılında Kosova Türklerinin durumu konusunun ele alındığı yuvarlak masa toplantısında, Türk toplumunun daha iyi organize olması ve hedef ile stratejilerinin belirlenmesi gereğine işaret edildi. Toplantıda Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) içinde ayrışmalara son verilmesi ve toplum olarak birlikte hareket edilmesi çarelerin bulunması istendi.
Siyasiler, Türkiye’den yetkililer ve Kosova Türk Toplumunun kanat önderlerinin katıldığı yuvarlak masa oturumunda moderator Ethem Baymak, söz alanlardan kutlama havasında değil sorunlar ve çözümler üzerinde durulması çağrısında bulundu. 10 yıl aradan geçmesine rağmen toplumun her alanda sorunlarla karşılaştığını belirten Baymak, sorunların üzerine gidilmesi ve istişare edilmesi önemine vurgu yaptı. KDTP içinde ayrışmalara son verilmesi çağrısında bulunan Baymak, yılardır Türkiye veya komşu ülkelerde Kosova Türk kültür ve sanatını derli toplu tanıtamadığımıza Kosova Türkleri haftası düzenleyemediğimize dikkati çekti. Bireysel çıkışlardan vazgeçip topluca işlerin yapılması gerektiğini söyleyen Baymak; silkelenip sorunları uzun uzadıya oturup, gerekirse kavga da edip, çözüm üreterek ortak hareket etmek yolunu çizmemiz gerektiğini vurguladı.
KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, bayramların kutlamalar yanı sıra en iyi şekilde değerlendirip ileriye dönük çalışmaların tespiti için de kullanılması gereğine işaret etti. 10 yıl içerisinde 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı çerçevesinde 2009 yılından bu yana 22 eserin yayınlandığını belirten Yağcılar, basılan eserleri ve müelliflerini tek tek açıkladı.
T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Bayramlarda gençlere güzel mesajlar verilmesi fakat sorunların tartışılması da gerektiğini söyledi.
“Çok etnili çok kültürlü Kosova’da Biz, Kosova Türk Toplumunun bu ülkenin bir kurucu topluluğu olarak, toplumun her alanındaki varlığından ve katkılarından, ağır başlı duruşundan çok büyük bir gurur duyuyoruz.” diyen Kılıç, Türkiye olarak Türk toplumun her alanda her zaman yanında duracağını belirtti.
Kosova’da Türkçe eğitim ve Türk dilinin yaşatılması ve geleceğe aktarılması önemine işaret eden Kılıç, Türkiye desteklerine rağmen sorunların varolduğuna işaret etti. Sağlık alanında Türkiye’nin desteklerinin daha işlev olması ve soydaşların daha fazla iki ülke alanında imzalanan protokolden daha fazla yararlanması için yolun bulunması gerektiğini söyleyen Kıvılcım Kılıç, kültür-sanat alanında beklentiler ve ilave hususların iletilmesini istedi.
TBMM Kosova Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Türkiye’nin Kosova’ya savaş öncesi ve sonrasında her zaman yanında olduğunu belirtti ve bu yönde kısaca bilgi verdi. Türk Toplumunun birbirine kenetlenerek hareket etmesi önemine işaret eden Metin Gündoğdu, Türkiye’nin her zaman soydaşların yanında olacağını vurguladı.
Açık oturumda gazeteci Raif Kırkul, Türk Toplumunun organizasyon acizliğine son verilmesi ve bunun için hedefler koyulup stratejilerin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yıllardır sorunların, özellikle 23 Nisanlarda, tekrar tekrar dile getirildiğini ancak çözüm üzerinde pek fazla bir şey yapılmadığı üzüntüsünü ifade eden Kırkul; KDTP içinde fraksiyonlar lüksümüzün olmadığını ve bir an önce ayrışmalara son verilmesi gerektiğini belirtti. 23 Nisan Bayramı Kosova Türklerinin bayramı olduğu için bu kutlamaların KDTP organizasyonunda değil daha kapsamlı bir heyet tarafından yapılması gereğine işaret eden Raif Kırkul, Türkiye ile ilişkilerin kişisel bazda değil Türk Toplumu ve Türk devleti seviyesine çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. Devlet imkanları sayesinde Kosova Radyo Televizyonu RTK dışında ne gazete, ne televizyon ne de radyolarımıza sahip çıkılmadığını, kalan radyo ve haber siteleri kapanmak üzere olduğunu söyleyen Raif Kırkul; Kosova Hükümeti tarafından her 23 Nisan’da verilen sözlerin de takipçisi olmadığımıza dikkati çekerken toplumun her geçen gün güvenini ve ümidini biraz daha kaybettiğine işaret etti
“Filizler” Atatürkçü Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Ferhat Derviş, yetkililerimizden başlayarak herkesin Türkçemizin korunmasına daha fazla önem vermesi gereğine işaret etti. Dilimiz, kültürümüz, gelenekler ve göreneklerimizin korunması varlığımızın korunması demek olduğunu söyleyen Ferhat Derviş, Kosova’da Türk Kültür Tarih Dil Araştırma Enstitüsü acil kurulmasını istedi.
Kosova’da Türkler, kültürümüzü ve Türkçeyi yaşatmak için yıllardır tek başına mücadelelerini sürdürdüğünü söyleyen tiyatro sanatçımız Ethem Kazaz; Türkiye’ye bu yönde şimdi artık ayrı bir sorumluluk düştüğünü belirtti.
Kosova Türk Toplumunun eğitime her zaman ayrı önem verdiğine ve eğitim seviyesinin Avrupa ortalamaları üstünde olduğunu belirten Ercan Şpat, kutlamaların hazırlıklarının daha örgütlü ve daha kapsamlı olmasıyla hatalara mahal verilmeyeceğine dikkati çekti.
Eğitimde sorunların tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi gereğine işaret eden Orhan Volkan, Türkiye ile Kosova arasında eğitim alanında protokol anlaşması imzalanması gerektiğini söyledi. Kosova’da müfredat değişikliğinden sonra Türkçe kitapların yeniden basılması üzerinde durulması gerektiğini belirten Volkan, ortam dili olarak Arnavutça için müfredat hazırlanmadığını ve sadece 3. Sınıf dışında hiçbir kitabın basılmadığını vurguladı.
Bu 10 yıl içerisinde Kosova Türk Toplumunun başarılarından söz etmek için bir araya gelindiğine vurgu yapan Raif Vırmiça, Türk varlığının yaşatılması için her bireyin elden geleni yapması gereğine işaret etti.
Bir araya gelmemek ve konuları aleni konuşmamak alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden Orhan Lopar, birlik beraberliğin sağlanması için kapasitemizin var olduğunu belirtti. Türkiye Mezunlar Derneği-TÜMED’in 10 yıldan fazla Kosova’da çalışmalarını sürdürürken Türkiye’den gelip yeni bir mezunlar derneğinin kurulmasını eleştiren Lopar, parti sorunlarının parti içinde çözülmesi gereğine vurgu yaptı.
Sorunların derinlemesine tartışılmasına olumlu baktığını belirten Mahir Yağcılar, 23 Nisan kutlamalarında eleştirilere rağmen bir şeyler yapıldığını fakat yeterli etkisi olmadığını ve bunun değiştirilmesine parti olarak açık olduklarını bildirdi. En kısa zamanda her alanda sorunlara çözüm aranacak bir toplantının örgütlenmesini öneren Mahir Yağcılar, değişikliklere gidilmesi gereğine vurgu yaptı.
Türk Toplumunun konuşarak anlaşmak ve birlikteliği sağlamak kapasitesi olduğunu görmekten memnuniyetini ifade eden AKP Milletvekili Metin Gündoğdu, Türk Topluluğunun birliği sağlaması gerektiğini, Türkiye’nin ve bizzat kendisinin her türlü desteğe hazırlığını ifade etti.
“Yapılan konuşmalar, geçen bir yılı iyi değerlendirmediğimizi gösteriyor” diyen T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, sorunlara çözüm ararken her birimize düşen sorumlulukları da üstlenmememiz ve fedakarlıklar göstermemiz gerektiğini belirtti.
Yaklaşık 1.30 saat süren yuvarlak masa toplantısından sonra hazır bulunanlara verilen kokteylde sohbete devam etmek fırsatı buldu.